کامپوزیت دندان روکش های نازک رزینی هستند که بر روی سطح جلویی دندان ها برای بهبود ظاهر دندان ها، پوشاندن لکها، ترک و پوسیدگی و تغییر رنگ دندان ها چسبانده می شوند. طول فرآیند انجام کامپوزیت یک الی دو جلسه است. اگر به صورت مستقیم باشد بدون تراش دندان در همان جلسه، کامپوزیت بر روی دندان قرار میگیرد و اگر به صورت غیر مستقیم باشد در جلسه اول کمی دندان تراش داده شده و قالبگیری می شود و در جلسه دوم کامپوزیت های ساخته شده بر روی دندان قرار میگیرند. هزینه کامپوزیت هر دندان 2.500 الی 4.500 میلیون تومان است. در صورت رعایت مراقبت های بعد از کامپوزیت، ماندگاری آن به طور میانگین 10سال است.

اصلاح لبخند با کمک ونیر کامپوزیت تکنیکی است که با آن، می توان دندان های افراد، خصوصا دندان های جلو را به خوبی اصلاح و بسیاری از نقص های آن را رفع کرد. با کامپوزیت دندان، رویه ای پوششی روی دندان ها قرار خواهد گرفت. به این ترتیب، هم امکان طراحی شکل جدید دندان ها و هم پوشاندن نواقص آن را خواهیم داشت.
ونیر کامپوزیت دندان چیست؟
ونیر کامپوزیت دندان یکی از روش های زیبایی و اصلاح دندان ها است که با استفاده از یک ماده زرینی روی سطح دندان ها قرار داده میشود و با دستگاه مخصوص، مواد روی دندان خشک می شود و در آخر تراش نهایی برای فرم دهی بهتر دندان ها نیز انجام می شود.
کامپوزیت دندان یا کامپوزیت ونیر که به اصطلاح انگلیسی Veneer Composite گفته می شود روکش بسیار نازکی است که بر روی تاج دندان قرار می گیرد تا مشکلات ظاهری از جمله زردی دندان ها، شکستگی سطحی، فاصله کم بین دندانها و مواردی از این قبیل را بپوشاند و به لبخند افراد زیبایی دهد.
از جنس رزین سفید یا دیگر کامپوزیت های مشابه می باشد. این ترکیب، بسته به برند تولیدکننده متفاوت بوده و کامپوزیت ها بر اساس پلیمرهای گلاس، بلور کوارتز و برخی ترکیبات رزین آکریلیک ساخته می شوند.
پیش از انجام کامپوزیت دندان، ابتدا باید تمامی پوسیدگی های دندان درمان شوند. همچنین در صورت نیاز به ارتودنسی، بهتر است آن را ندیده نگیرید. با رفع تمامی این مشکلات، ونیر کامپوزیت قابل اجرا خواهد بود. برای اجرای ونیر کامپوزیت، با ماده خمیری، شکل جدیدی به دندان ها می دهیم.
کامپوزیت دندان به روش های مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود. در روش مستقیم، خمیر مستقیما روی دندان قرار گرفته و سپس تحت تأثیر نوری مخصوص، سفت می شود. در روش غیر مستقیم، از دندان ها قالب گیری شده و سپس با ماده چسباننده مخصوص دندانپزشکی روی دندان ها قرار خواهد گرفت. به این ترتیب، می توانید تا مدتی طولانی، لبخندی زیبا و دندان های سالم داشته باشید.
برای ونیر کامپوزیت دندان بهتر است شما ابتدا اطلاعاتی را در این زمینه بدست بیاورید تا بتوانید به آنچه که نیاز است دست پیدا کنید. از جمله اینکه اینکار به چه شکل انجام می شود و از چه مراحلی تشکیل شده است. در کنار این موارد آشنایی شما با برندهای مختلف سازنده و تفاوت قیمت و کیفیت آن نیز می تواند مقایسه بهتری را برای شما به وجود بیاورد. در صورتی که فرصت لازم برای خواندن محتوای این صفحه را ندارید کافیست تا ویدیوی مد نظر را مشاهده نمایید تا موارد لازم را به خوبی متوجه شوید.
کاربردها و مزایای ونیر کامپوزیت دندان
مهمترین نکته ای که باید در انتخاب روش ونیر کامپوزیت برای اصلاح طرح لبخند به آن توجه کرد، هدف از اجرای روکش کامپوزیتی است. ونیر کامپوزیت انتخابی مناسب برای پرکردن جاهای خالی، پوشاندن شکستگی و تفاوت رنگ دندان ها است. علاوه بر آن، ونیر کامپوزیت از دندان ها در برابر آسیب های فیزیکی نیز محافظت می کند. به طور خلاصه این موارد مهمترین کاربردهای ونیر کامپوزیت را تشکیل می دهند:
- افزایش طول دندان های شکسته یا کوتاه
- ایجاد هماهنگی میان دندان ها
- جلوگیری از ساییدگی دندان
- بستن فاصله بین دندان ها ( خصوصا دیاستم در دندان ها قدام بالا )
- اصلاح رنگ دندان
- امکان استفاده محدود روی دندان های جلو
- درمان دندان بیمارهای دیابتی
البته کامپوزیت دندان مزیت های دیگری هم دارد. دو مزیت مهم روکش ونیر کامپوزیت، صرفه جویی در هزینه و کوتاهی طول زمان درمان است. بر خلاف لمینت دندان که در چندین جلسه انجام می شود، کار ونیر کامپوزیت تمام دندان ها را می توان تنها در یک جلسه انجام داد. همچنین، هزینه ی ونیر کامپوزیت به نحو چشم گیری از لمینیت دندان کمتر است. در صورت بروز هرگونه مشکل، ونیر کامپوزیت را می توان به راحتی ترمیم کرد.
نواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت ها را می توان بر اساس موارد مورد استفاده در آنها به چهار دسته تقسیم کرد:
- کامپوزیت ماکروفیل که از ذرات درشت تشکیل شده اند.
- کامپوزیت میکروفیل که ذرات تشکیل دهنده آن کوچک هستند.
- کامپوزیت های هیبرید که از ذرات کوچک و بزرگ به صورت همزمان استفاده می کنند.
- نانوکامپوزیت ها که ذرات تشکیل دهنده آن ها در حد نانومتر است. این ذرات به صورت خوشه ای به یکدیگر پیوند دارند و در نتیجه، بیشترین دوام و استحکام را دارا هستند.
هر کامپوزیت از چهار جزء اصلی تشکیل شده است. این چهار جز شامل ماتریکس های رزینی، عامل اتصال دهنده ماتریکس، ذرات فیلر، و فیلر کاتالیزور واکنش پلیمری شدن است. البته شما برای انتخاب کامپوزیت نیازی به دانستن این موارد ندارید و می توانید به سادگی، از دندانپزشک خود بخواهید تا به شما مشاوره دهد.
تفاوت ونیر کامپوزیت با ونیر پرسلن لمینیت
پرسلان یا پرسلن، نوعی سرامیک از جنس چینی است. این ماده که کمی نیمه شفاف است، به برای هر داوطلب و بر اساس نیازهای خاص او در آزمایشگاه ساخته می شوند. از این نظر، ونیر پرسلان تا حدودی شبیه به لمینیت است. همچنین ونیر پرسلان نسبت به کامپوزیت مقاومت بیشتری داشته و باکیفیت تر محسوب می شود. البته این موضوع ممکن است با توجه به برند مورد استفاده متفاوت باشد.